Friday, 17 August 2018

Sagu sweet corn Adabi



Assalammualaikum pembaca setia Asma.

harap semua sihat belaka ya.

Hari ni asma berkesempatan nak share resepi 
asma buat ni sama sama dengan my lovely mom.
Dan menggunakan Dua produk Adabi.

Jom cekketouttttt..



Aktiviti main masak masak desert all time favorite dengan mak semalam.
Resepi dan idea dari mak ku cantik  Zarina Hussain




SAGU SWEET CORN ADABI !
BAHAN BAHAN
Sweet corn adabi
Jagung dalam tin adabi
Sagu 
Gula merah + gula melaka
Susu sejat
Daun pandan

CARA CARA
Didihkan air dalam periuk la kan..
Masukan sagu
Mak kata 1 cawan kopi (sagu)
3 cawan kopi (air)
Masukan daun pandan

Paham tak ?
Masak sampai sagu kembang dan sebati
Ketepikan dan masukan dalam peti ais untuk disejukkan.
Bahan kuah gula merah
Gula melaka 1/4 
Kalau nak manis lagi tambah aje lagi
Gula merah 3 ke 4 sudu makan
Daun pandan

Masak sehingga gula larut sebati semuanya.
Siap ! Ehhh
Hias la dulu
Ambil sagu yang sejuk tu,
Lapiskan dengan sweet corn Adabi ehhh lapiskan lagi dengan sagu.. Taburkan jagung jagung gemukz dan tuang secukup rasa susu sejat dan gula merah 
Siap di makan !

Sedapp rasa jagung krup pop krup pop gitu...







Yummyy..

jom cuba buat untuk makan petang nanti.