ROTI BAWANG PUTIH/GARLIC BREAD
Bahan-bahan:
Roti Perancis / Baguette
3 sudu besar margarine
Nak jadikan 4 sudu besar pun ok gak
Sedikit serbuk lada sulah
2 ulas bawang putih - cincang halus.
Saya tak suka bau yang kuat sangat jadi saya kurangkan jumlahnya
Sedikit daun parsley - cincang halus gak
Caranya:
1. Gaul sebati margarine, serbuk lada sulah dan bawang putih cincang.
2. Dah siap masukkan parsely cincang tadi. Gaul rata.
3. Roti Perancis dipotong serong setebal 1 inci (atau terpulang nak tebal mana).
4. Sapukan roti dengan garlic spread tadi dipermukaan roti.
Sapu sebelah je. Kemudian susun di atas baking tray dengan permukaan yang disapu garlic spread di sebelah atas.
.5 Panaskan oven 160C selama 5 minit. Bakar dalam oven guna function grill selama 8-10 minit atau sehingga nampak agak garing. Sedia dihidangkan bersama dengan sup kegemaran anda. Kot tak pun bakar je atas pan panas atas dapur tu.
* Margarine tu apa jenis pun ok. Biasanya saya guna Dorina, Mother's Choice atau jenis yang simpan dalam peti sejuk tu.Kalau guna Margarine jenis plata dia ada bau sikit. * Kalau nak lagi smooth blendkan. Tapi ada orang cakap tak elok blend sebab bau bawang putih akan naik kuat nanti. Tapi saya kalau rajin saya suka blend tapi agak-agak ler dos bawang putih tu. Ikut deria kita. * Kalau susah nak dapat daun parsely boleh tukar dengan daun saderi. Guna sikit je ala-ala nampak ok ler.
kreadit to :resepi puteri
*kalau ta suka atau tak ada roti diatas,boleh ganti dengan roti biasa
SELAMAT MENCUBA !!
No comments:
Post a Comment