Assalammualaikum semua..
Dah dinner ke
Hari ni kat peneng hujan memanjang...
Alhamdulillah sejuk bumi..
Tapi lapar la pulak sejuk2 nih..
so...
kedapur lah kita...
conggak2 dalam almari ada bahan sikit...
jadi lah..asal dapat masak n makan,
Asma buat spageti udang,
Bahan-Bahan
=Udang
ikutlah nak banyak mana
asma buat untuk 3 orang makan
=Cendawan
separuh tin
=Bawang besar
sebiji
=Bawang putih
5ulas
=cili hidup
2 batang
=Cabai melaka
1 atau 2
ikut nak pedas lebih tambah lagi
=kiub ayam 1/2
=spaghetti
separuh pack saja asma guna
=sos pregoo
perisa cendawan
=sekeping keju
untuk lemakan kuah
=2 sudu besar tepung
bancuh siap2
untuk pekatkan kuah
Cara-Cara
senang aje...
spageti tu rebus siap2 bagi lembut,
tambah garam sikit dalam air rebusan
=untuk kuah=
Letak minyak sikit
panaskan kuali dulu tauuu...
Maukan bawang,cili,cendawan apa semua tu
tumis sampai naik bau harummmmm
lepas tu masukan sos pregoo tu
kacau,
masukan tepung yang dibancuh air,
tambah air ikut nak banyak mana kuah tu
Kalau tak pekat tambah lagi tebung
kacau sebati jangan biar je,kacau2 perlahan
masukkan sekeping keju
kacau sebati
masukan perasa
cube ayam,gula garam secukup rasa
asma tambah sos cili cap arnab untuk pedaskan lagi
dan bagi warna merah menarik sikit
atau korang boleh masukan serbuk cili sikit
kalau warna pudar tak lalu pulak kan...
Then,boleh masukan udang2 tu...
dah mendidih,tutup api dan hidangkan
senang kan..
Selamat memcuba :)
No comments:
Post a Comment