Friday 20 January 2017

Spaghetti spicy prawn

Assalammualaikum semua..

Dah dinner ke 


Hari ni kat peneng hujan memanjang...

Alhamdulillah sejuk bumi..

Tapi lapar la pulak sejuk2 nih..

so...
kedapur lah kita...

conggak2 dalam almari ada bahan sikit...

jadi lah..asal dapat masak n makan,

Asma buat spageti udang,


Bahan-Bahan

=Udang 

ikutlah nak banyak mana
asma buat untuk 3 orang makan

=Cendawan 
separuh tin


=Bawang besar 
sebiji

=Bawang putih
5ulas

=cili hidup
2 batang

=Cabai melaka
1 atau 2
ikut nak pedas lebih tambah lagi 

=kiub ayam 1/2

=spaghetti
separuh pack saja asma guna

=sos pregoo
perisa cendawan

=sekeping keju
untuk lemakan kuah

=2 sudu besar tepung
bancuh siap2
untuk pekatkan kuah

Cara-Cara

senang aje...

spageti tu rebus siap2 bagi lembut,
tambah garam sikit dalam air rebusan

=untuk kuah=
Letak minyak sikit

panaskan kuali dulu tauuu...

Maukan bawang,cili,cendawan apa semua tu
tumis sampai naik bau harummmmm

lepas tu masukan sos pregoo tu

kacau,

masukan tepung yang dibancuh air,

tambah air ikut nak banyak mana kuah tu

Kalau tak pekat tambah lagi tebung

kacau sebati jangan biar je,kacau2 perlahan

masukkan sekeping keju

kacau sebati

masukan perasa

cube ayam,gula garam secukup rasa

asma tambah sos cili cap arnab untuk pedaskan lagi
dan bagi warna merah menarik sikit

atau korang boleh masukan serbuk cili sikit

kalau warna pudar tak lalu pulak kan...

Then,boleh masukan udang2 tu...

dah mendidih,tutup api dan hidangkan

senang kan..

Selamat memcuba :)