Assalammualaikum semua sahabat alam maya asma,
macam biasa lah dah lama menyepi dia timbui balik.
Hari ni asma nak kongsi resepi #BUTTERMILK yang mudah untuk korang masak masak kat rumah,boleh jamu suami dan anak-anak ya. Nak jamu orang pun boleh.
Resepi ni asma sebenarnya tak sukat sangat tau sebab memang sejenis main masak campak sana campak sini lepas tu rasa ikut tekak sendiri,so kalau ada bahan lain korang nak add on masuk ikut cita rasa korang tu,dipersilakan ye.
Let's start bebehh !
Bahan-bahan nya..
Misti kena ada Butter ya
jenis apa pun balun aje.

Susu penuh krim

Susu pekat
Bahan Menumis, BAWANG PUTIH , CILI PADI, DAUN KARI



Bahan perasa
KUIB PATI AYAM
Untuk resepi nih asma buat Ketam Dan udang
Kalau korang nak buat ayam pun boleh ye.
Cara Cara memasak
so simple tau !!
================
Panaskan kuali
Masukan butter, untuk hidangan 2 ke 3 yang asma masak nih, asma guna 3 SUDU BESAR.
Tambah sedikit minyak masak ya supaya butter tak mudah hangit.
Butter dah cair dan panas,Mula masukan bawang putih yang dah dicingcang halus,
asma guna 5 ULAS BAWANG PUTIH.
Masukan juga cili padi di potong kecil bersama daun kari.
untuk dua bahan ni boleh ikut korang kalau nak pedas tambahkan lagi cili.
asma guna 3 TANGKAI CILI PADI DAN 3 TANGKAI DUN KARI.
Daun kari lagi bnyak lagi beraroma nanti.
Kacau semua bahan sehingga naik bau.
Masukan 3 CAWAN SUSU PENUH KRIM
2 SUDU SUSU PEKAT
kedua bahan ni pun korang boleh alter ikit cita rasa, kalau nak kuah banyak lebihkan susu,
kalau nak manis lebikan susu pekat tu.
Kacau sebati hingga mendidih.
Perasakan dengan Gula,Garam jika perlu dan juga kuib ayam ya.
Dah cukup rasa, biarkan mendidih.
Yang sukakan kuah lagi pekat likat, BANCUH 1 SUDU TEPUNG JAGUNG,masukan ke dalam kuah masa mendidih ya
Untuk resepi ni asma tak goreng lauk udang dan ketam ya,
kalau suka boleh goreng tak ada masalah ya.
dah mendidih tu, masukan lauk gaul rata dan padam api.
Boleh dihidangn dengan nasi putih panas
Makan dengan pasta pun sedap tau !
Buttermilk Udang
Buttermilk ketam
Yummy Sedap sangat,
Kuah penuh rasa, ada pedas ada lemak susu
ada rasa manis lauk udang dan ketam.
Cubalah buat, sure orang puji !!
Orang tak puji pun tak pa janji kita masak boleh makan puas !
SELAMAT MENCUBA !